BEL FITIĞI KABUSUNUZ OLMASIN

BEL FITIĞI KABUSUNUZ OLMASIN
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

BEL FITIĞI KABUSUNUZ OLMASIN

Bel fıtığının belirtilerine kulak verin.

Bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki diskin yırtılarak, sinirleri sıkıştırmasına Bel Fıtığı diyoruz.

Bel fıtığı belirtileri nelerdir? Bel fıtığı nasıl anlaşılır?

Bel ağrısı

Bacaklara vuran ağrılar

Ayaklarda uyuşma

Hareket kabiliyetinin kısıtlanması

Yürümede ve oturmada güçlük

Çabuk yorulma

İdrar tutamama

Denge kaybı

İktidarsızlık

Bel fıtığı teşhisi nasıl konur?

Muayene bulgularının yanı sıra, röntgen, MR (Manyetik Rezonans), Bilgisayarlı Tomografi kullanılır. EMG tetkiki de gerekebilir.

Bel fıtığına yol açan faktörler nelerdir?

Bel fıtığı, çalışma hayatında işgücü kaybına neden olan hastalıklar arasında yüzde 25 oranı kapsar. İş gücü kaybı kimi zaman 6 aya kadar uzar. Özellikle ağır yük taşıma, uzun süre araç kullanma ve masa başında sürekli oturma gerektiren mesleklerde bel fıtığı oranı oldukça yüksektir.

Toplumun yüzde 85'i hayatının belli bir döneminde bel ağrısı yaşayabilir.

Hamilelikte, özellikle aşırı kilo alınması sonucu bel omurlarındaki basınç artarak, bel fıtığına yakalanma riski yükselir. Şişmanlık bel fıtığına yakalanmada önemli bir faktördür. Sigara içilmesinin de bel fıtığına olumsuz etkisi var.

Bel fıtığından korunmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Öncelikle kilo almamak gerekir. Aşırı kilo, bel omurlarına basıncı artırarak bel fıtığı riskini büyük ölçüde yükseltir. Diğer bir sebep de hareketsiz yaşam. Düzenli egzersiz yapanlarda, özellikle bel ve karın kasları gelişmiş kişilerde bel fıtığı hastalığına daha az rastlar. Düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda kaslar yeterince güçlenmediği için, kasların taşıması gereken vücut ağırlığı da omurga üzerine dolayısıyla disklerin üzerine binerek, fıtıklaşmalarına neden olur.

Bel fıtığından korunmak için ayrıca günlük yaşamda omurga fizyolojisine uygun olarak hareket etmek gerekir.

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Bacaklarda oluşan ileri güç kaybı, idrar, dışkı tutamama ve cinsel fonksiyonların yitirilmesi ile karşılaşılan durumlarda acil cerrahi tedaviye başvurulur. Ameliyat, güçlü ağrı kesici ilaçlara dahi cevap vermeyen ağrılılarda da uygulanabilir. Üç hafta süreyle ilaç, istirahat ve fizik tedaviye cevap vermeyen hastalarda cerrahi tedavi için tekrar değerlendirme yapılması gerekebilir.

Bel fıtığı ameliyatı riskli midir?

Günümüzde gelişen teknikler sayesinde bel fıtığı ameliyatları sık olarak yapılır. Bel fıtığı ameliyatının amacı fıtıklaşmış diskin sinirlere baskı yaparak tahrişini ve bu şekilde ağrı, kuvvet kaybı gibi şikâyetlere sebep olmasını önlemektir. Bel fıtığı ameliyatında en yaygın uygulanan yönteme diskektomi ya da kısmi diskektomi denir. Bu yöntem fıtıklaşmış diskin bir kısmının çıkarılmasıdır.

Bel fıtığı tekrarlar mı?

Bel fıtığının tekrarlama oranı oldukça düşüktür. Bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra aynı yerden tekrarlama oranı yüzde ise 2-3 civarında görülmektedir.

Yorum Yapın