Çocuklarda doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan ortopedik sorunlar, aileleri en çok endişelendiren sağlık problemleri arasında yer almaktadır.
Doğumdan 6 yaşına kadar yapılacak düzenli kontroller, sorunun erken belirlenmesi ve tedavi başarısı için önem arzeder.
Kalça çıkığı tamamen tedavi edilebilir mi?
Doğuştan kalça çıkığı sorunu varsa kalça ekleminin gelişimi de normal değildir. Bu haldeki çocuklar geç yürür. Kalça çıkığının tedavisinde erken teşhis önemlidir. Bebek doğduğu andan itibaren kalça muayenesi ultrason tetkiki ile yapılarak sorun tespit edilmelidir. Erken tanı konulduğu andan itibaren tedaviye başlandığında, basit cihaz ve bandajlar ile sorun ortadan kaldırılabilir. Tanısı geç konulmuş ve tedavi edilmemiş çocuklarda, eklem kireçlenmesi ve ağrılı kalça sorunları oluşur.
Çocuklar, ayaklarında düztabanlık görünümü ile dünyaya gelir. Çocuk büyüdükçe ve ayakları üzerinde yürümeye başladıkça yumuşak dokular gerginleşir ve sertleşir. Böylelikle ayağın arkı ortaya çıkmaya başlar. Genellikle 3-4 yaşından sonra ayağın normal şeklini alması ön görülür. Ergenlik çağına gelmiş çocukların ve ayağında halen düztabanlık görülüyorsa tedavi için doktora başvuruda bulunulması gerekir.
İçe dönük basma denilen sorun, çocuğun yürürken veya koşarken, ayağının içe doğru dönük durması halidir. İçe basma, 8 yaşına kadar kendiliğinden normale döner. Ayrıca alçı, cihazlama, ameliyat, özel ayakkabı ve egzersiz gibi herhangi bir tedavi de gerekli değildir.
Çocukluk çağında dizde çarpıklık, bacakların dizden itibaren içe bükük veya yanlara doğru açık olması durumudur. 1,5- 3 yaşları arasında görülen yuvarlak şekildeki bacak eğrilikleri yaş ilerledikçe kendiliğinden normale döner. 3- 6 yaş arasında da bacaklar, dışa dönerek X şeklini alır. Bu durum zamanla ortadan kalkar.
Çocuklarda aksama ve topallama
Çocukluk döneminde yaşanan ağrı sorunları çocuğun hareketlerini kısıtlamıyor ve normal yaşamını etkilemiyorsa, gün içinde kendiliğinden geçiyorsa endişe edilecek durum yoktur. Ancak aksama ve topallama gibi şikâyetlerle ortaya çıkan ortopedik sorunlar tedavi edilmelidir. Kalçada ve dizde sürekli ağrı ve topallama oluyorsa en kısa sürede bir ortopedi uzmanına başvurulmalıdır.
Çarpık ayak çocuk doğar doğmaz fark edilir. Parmaklar ve topuk içe doğru dönük durur. İlk bakışta ayağın üst kısmı alta gelmiş gibi görünür. Ayaktaki bu şekil bozukluğunun yanındabacaklar da normale göre daha ince ve kısadır.
Çocuk doğduğunda boynunun bir yana doğru eğik durması eğri boyun hastalığıdır. Çocuğun kulağı köprücük kemiğine doğru yaklaşmış, yüzü ise karşı tarafa bakmaktadır. O bölgedeki kasın gergin olmasından kaynaklanır. Egzersiz ile başlangıç tedavisi uygulanır. Genellikle bir yıl içerisinde bu durumun düzelmesi beklenir. İyileşme olmaz ise cerrahi müdahale yapılır.