Kalın barsak kanserleri, kadın ve erkekte 3.sırada en sık görülen kanser türüdür. Akciğer kanserlerinden sonra 2. sırada görülen kanser türüdür.
Kalın barsak kanserleri, kadın ve erkekte 3.sırada en sık görülen kanser türüdür. Akciğer kanserlerinden sonra 2. sırada görülen kanser türüdür. Tüm kanserlerin yaklaşık %15‟ini oluşturmaktadır.
Kalın barsak kanserlerinin toplumda görülme sıklığı 10.000‟de 5 kadardır. Erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür. Hastaların beşte birinde tanı aşamasında metastaz (kalın barsak dışında doku ve organlarda yayılım) vardır. Kolorektal kanserlerin yaklaşık yarısında metastaz gelişir ve hastalar hayatını bu nedenle kaybeder. İnsan vücudunda ince barsaklardan sonra, 150-180cm boyunda kalın barsak, 15-20 cm ise rektum adı verilen son barsak kısmı mevcuttur. Kalın barsak kanserleri oluşumunda genetik ve çevresel faktörler önemlidir.
Ailesinde kalın barsak kanseri olan kişilerde bu hastalığa yakalanma ihtimali daha fazladır. Daha önceden, meme kanseri, yumurtalık kanseri, kolon polipi, ülseratif kolit ve Krohn hastalığı olan kişilerde bu kansere yakalanma ihtimali daha çoktur. Beslenme durumu kolon kanserinde önemli rol oynar. Hayvansal yağların fazla tüketilmesinin yoğun olduğu kişilerde daha çok görülmektedir. Kolon kanserlerinin %90‟ı, 40 yaşının üzerinde görülür.
Kolon kanserleri, erken aşamada genellikle belirti vermez. 40 yaştan sonra, rektal muayene, gaitada gizli kan testi ve kolonoskopi yapılması gerekir. Erken dönemde tanı konulan kolon kanserinde iyileşme oranı %80 -90 arasındadır. Karında hafif ağrı, gaz şişkinliği, iştah azalması, kilo kaybı, kabızlık veya ishal, yorgunluk, kansızlık, anüsten kan gelmesi, dışkının kanla bulaşık olması, dışkılama düzensizliği, dışkının incelmesi, koyun dışkısı tarzında gaita çıkışı, dışkılamadan sonra tam rahatlamama hissi, kalın barsak kanserini akla getirmelidir. Bu belirtilerden herhangi biri 2 haftadan fazla devam ederse hemen doktor muayenesine gitmek gerekir.
Kolon kanserinden korunmak için, lifli ve tam tahıllı gıdalar ile beslenme, hayvansal yağların az tüketilmesi, düzenli sıvı alınması, doktor kontrollerinin düzenli yapılması, özellikle ailesinde kanser olanların kontrollerini aksatmaması gereklidir. Bu tür hastaların 40 yaşından sonra en az 1 kez kolonoskopi yaptırması, tanı yönünden yararlı olacaktır. Değerli halkımıza sağlıklı günler dilerim…