SEDEF HASTALIĞI

SEDEF HASTALIĞI
  • Dermatoloji

SEDEF HASTALIĞI

Sedef Hastalığı; pembe-kırmızı zeminde üzeri sedefi, balık pulu görünümlü kepekler ile karakterize kronik seyirli bir deri hastalığıdır.

Tüm dünyada yaygındır. Toplumun yaklaşık % 2’sinde rastlanır. Erkek ve kadınlarda eşit sıklıkta görülür. Çevresel ve genetik faktörler sıklığını etkilemektedir. Her yaşta görülebilir. Sıklıkla diz dirsek ve saçlı deride görülür.
Sedef Hastalığının Nedenleri
Sedef hastalığının nedenleri kesin olarak bilinememektedir. Enfeksiyonlar, ilaçlar, sigara, ruhsal sıkıntılar vb. etkenler hastalığın oluşumuna ve alevlenmesinde etkili olabilmektedir.
Sedef hastalığı alevlenmeler ve iyileşme dönemleri gösteren bir seyir göstermektedir. Hasta kişiden kişiye hatta aynı kişide farklı seyredebilir.
Gebelik döneminde hastalık genellikle iyileşme veya azalma özelliği gösterir.
Sedef hastalarında, tansiyon yüksekliği, kalp damar hastalıkları ve şeker hastalığı, obezite görülme sıklığı artmıştır.
Sedef Hastalığının Tanısı
Sedef hastalığının tanısı; hastalığa özgü pek çok muayene bulgusu ile klinik olarak konulabilir. Klinik olarak tanı konulamadığı durumlarda deri biyopsi ile tanı konulmaktadır. Sedef hastalığının bulaşıcı özelliği yoktur.
Sedef Hastalığının Muayene Bulguları
Sedef hastalığının çeşitli klinik tipleri vardır. Sedef hastalığı derinin olduğu her alanda üzeri sedefi - parlak gümüşi- pullarla kaplı kızarıklıklar şeklinde görülür.
Bu sedef alanları birkaç mm’den çok daha geniş alanlara kadar büyüklükte olabilir. Kaşıntı, yanma şikâyeti bulunabilir. Bazen irinli sivilce benzeri yaralar şeklinde ortaya çıkabilir. Hastalık eklemler ve tırnakları da etkileyebilmektedir.
Sabah tutukluğu, el veya ayak parmaklarında şişliklere neden olabilir. Tırnak yüzeyinde küçük çukurcuklar, tırnak altında sarımsı renklenme, tırnakta kalınlaşma ve yatağından ayrılma şeklinde tırnak bulguları görülebilir.
Sedef Hastalığının Tedavisi
Hastalığın kesin tedavisi bulunmamaktadır. Uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir. Hastalığı alevlendirebilecek ilaçlar ve kese, kaşıma vb. davranışlardan kaçınılmalıdır. Sedef hastalığının tedavisi hastalığın şiddeti ve yaygınlığına göre farklılık göstermektedir. Hafif şiddetli ve sınırlı tutulumlu sedef hastalarında yerel tedaviler tercih edilir.
Bu tedavilere yanıt yoksa biyolojik ajanlar kullanılabilir. Sedef hastalığı, uygun tedavilerle kontrol altına alınabilmektedir. Hastalıkta azalma ve tamamen düzelme görülebilmekle birlikte zaman içinde hastalık tekrarlayabilmektedir

Yorum Yapın