Testis Kanserinde aile öyküsü önemlidir
Testis kanseri erkeklerin yüzde 1’inde görülen, nadir sayılabilecek kanserlerden biri olsa da, 35 yaşın altındaki erkeklerde en sık görülen organ kanserlerinden biridir.
İnmemiş testis
Testis tümörü riskini artıran başlıca etkenlerden biri, “kriptorşidizm” olarak adlandırılan, inmemiş testislerdir. Bu durum kanser gelişme riskini 3-14 kat artırmaktadır.
Tesis kanserinde aile öyküsü önemlidir
Testis kanseri olan bir erkekte aile öyküsü önemlidir. Ailede baba veya kardeşte daha önce testis kanseri görülmüşse daha dikkat edilmesi ve her sene gerekli testlerin ihmal edilmeden yaptırılması gereklidir.
Testis tümörlü hastaların %5-12’sinde görülen inmemiş testislerin yanı sıra; birinci dereceden akrabalarda (özellikle kardeşlerde) testis tümörü olması, genetik bir hastalık olan “Klinefelter” sendromunun görülmesi, karşı testiste daha önceden testis tümörü olması ve kısırlık gibi nedenler de sıralanabilir.
Genetik Faktörler
Ailesinde Kleinefelter Sendromlu birey bulunan kişiler ile Down sendromu, androjen duyarsızlık sendromu gibi kimi genetik hastalıklarda testis kanseri riski yükselmektedir.
Testis tümörü çoğu zaman ağrısızdır
Çoğu zaman ağrısız bir kitle olarak görülebilen testis tümörleri nadiren ağrıya neden olabilir. Testis tümörleri, bazı durumlarda testis içine kanama veya travma sonrası akut ağrı olarak da ortaya çıkabilir.
Memelerde büyüme görülebilir
Testis çevresinde su toplanması veya memelerde büyüme ve hassasiyet hastalığın bulguları arasında yer almaktadır. Hastalık genellikle ileri derecede yayılmamakta, ancak yayıldığı ender durumlarda kanserli hastanın boynunda kitle oluşumuna, nefes darlığına, kilo kaybına, bulantı ve kusmaya neden olabilmektedir.